Bestel Propecia (Finasteride) goedkoop in Nederland

Propecia

Meer haar… daar is de pil voor. Finasteride behandelt kaalheid bij mannen in het gebied van de kruin en het midden van de hoofdhuid. Bij regelmatig gebruik zult u dikker haar zien en langzamer haaruitval.

Als u op zoek bent naar waar u Propecia online kunt kopen, doe dat dan bij Euro-Propecia.com. Hier kunt u Propecia 1 mg of 5 mg zonder recept bestellen. Ga naar de website van de vertrouwde apotheek, plaats uw bestelling en wacht op de levering!

Finasteride is een door de FDA goedgekeurd geneesmiddel voor de behandeling van haaruitval bij mannen. Finasteride, ook verkocht onder de merknaam Propecia®, behoort tot een klasse geneesmiddelen die 5-alfa-reductaseremmers worden genoemd.

Finasteride behandelt haaruitval bij mannen door DHT (dihydrotestosteron) te blokkeren. DHT is een androgeen hormoon, afgeleid van testosteron, dat de haarfollikels doet krimpen en bij veel mannen haarverlies veroorzaakt.

Propecia prijzen bij Euro-Propecia.com online apotheek

Propecia 5 mg

30€32.79
60€45.90
90€59.01
120€72.13
180€98.36
270€137.70
360€177.04

Propecia 1 mg

60€29.72
90€41.91
120€54.09
180€78.46
270€115.02
360€151.57

Kaalheid bij mannen: symptomen, oorzaken en behandelingen die mannen moeten kennen

Als je hebt gemerkt dat je haarlijn terugwijkt, je haar piek duidelijker wordt, je een nieuwe kale plek hebt of gewoon een paar extra haren op je kussen of in je haarborstel, kan kaalheid volgens het mannelijk patroon de oorzaak zijn.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is niet bewezen dat het dragen van een hoed of het gebruik van niet-biologische shampoos en andere haarverzorgingsproducten bijdraagt tot kaalheid bij mannen.

Het is makkelijk om in paniek te raken als je ziet dat je haarlijn terug begint te trekken. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse veilige en effectieve kaalheidsbehandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw bestaande haar te behouden, de hergroei van verloren haar te bevorderen en uw gevoel van eigenwaarde te herstellen.

Wat is kaalheid bij mannen?

Mannelijke kaalheid is een genetische en hormonale aandoening die haarverlies veroorzaakt. Het is veruit de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen: meer dan 50% van de mannen heeft er tegen de leeftijd van 50 jaar last van.

Hoewel kaalheid bij mannen vaker voorkomt bij mannen van middelbare leeftijd en ouder, kan het op elke leeftijd voorkomen.

Veel mannen merken de eerste tekenen van mannelijke kaalheid, zoals een terugwijkende haarlijn of diffuus dunner worden, tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar.

Oorzaken van haaruitval bij mensen jonger dan 25 jaar zijn onder meer kaalheid volgens het mannelijk patroon, stress, angst en traumatische ervaringen, medische problemen, medicatie en voedingstekorten.

Kaalheid bij mannen staat ook bekend als alopecia androgenetica (of androgene alopecia). De belangrijkste oorzaken van kaalheid bij mannen zijn genetica en de aanwezigheid van androgene hormonen zoals testosteron en dihydrotestosteron (DHT).

Tekenen van mannelijke kaalheid

Het duidelijkste en meest zichtbare symptoom van kaalheid bij mannen is haaruitval. Haarverlies als gevolg van kaalheid bij mannen kan zich op verschillende manieren uiten, variërend van diffuus dunner worden tot een terugwijkende haarlijn.

Haaruitval door kaalheid bij mannen kan ook progressief zijn. Misschien merkt u jarenlang niets van haaruitval of veranderingen in uw haar, maar ziet u uw hoofdhuid in de spiegel wanneer u in een felverlichte kamer bent of wanneer uw haar nat is.

Haaruitval

De meeste mannen beginnen kaalheid op te merken wanneer hun haarlijn begint terug te trekken. Mannelijke kaalheid kan resulteren in een klassieke M-vormige haarlijn, met terugwijkende haarhoeken en een langer weduwepiekgebied (bekend als het voorhoofd).

Niet alle haarlijnen trekken op dezelfde manier terug. Als u vatbaar bent voor mannelijke kaalheid, is het mogelijk dat uw hele haarlijn gelijkmatig terugvalt.

De meeste mannen zien echter een M-vormig haarverlies, wat wijst op kaalheid volgens het mannelijk patroon.

Uitdunnende kroon

Niet alle mannen met mannelijke kaalheid verliezen hun haar rond de haarlijn. Als u vatbaar bent voor mannelijke kaalheid maar geen terugwijkende haarlijn hebt, kunt u merken dat het haar op uw kruin begint uit te vallen en dunner lijkt.

Omdat haaruitval rond de kruin niet gemakkelijk in de spiegel te zien is, merken mannen met een dunner wordende kruin hun haaruitval vaak pas op als het al ver gevorderd is.

De gemakkelijkste manier om dit type haaruitval te controleren is door een handspiegel te gebruiken of een selfie te nemen van de achterkant van uw hoofd.

Diffuse verdunning

Diffuse uitdunning is een vorm van haaruitval die de hele hoofdhuid treft en het haar dunner maakt zonder dat de haarlijn duidelijk zichtbaar is.

Hoewel het minder vaak voorkomt dan een terugwijkende haarlijn of haarverlies bij de kruin, is diffuus dunner worden vaak een symptoom van kaalheid volgens het mannelijk patroon.

Dit type haaruitval is meestal gemakkelijker op te merken wanneer het haar nat is of onder fel licht dat delen van de hoofdhuid zichtbaarder maakt.

Lees meer over de eerste tekenen van kaalheid.

Wat veroorzaakt mannelijke kaalheid?

Mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door een combinatie van twee factoren: uw productie van androgene hormonen zoals dihydrotestosteron (DHT) en de gevoeligheid van uw haar voor deze hormonen.

DHT is een androgeen (mannelijk hormoon) dat van nature door uw lichaam wordt geproduceerd. DHT is een bijproduct van het geslachtshormoon testosteron, wat betekent dat je lichaam regelmatig een kleine hoeveelheid van het door jou aangemaakte testosteron omzet in DHT.

Tijdens de zwangerschap, de kindertijd en de puberteit is DHT een belangrijk hormoon dat je helpt mannelijke kenmerken te vormen.

Dingen als haar, genitaliën, kaakvorm, stem en andere mannelijke kenmerken zijn allemaal het resultaat van je blootstelling aan DHT.

DHT wordt geproduceerd door het enzym 5-alfa-reductase. Dit enzym is verantwoordelijk voor het continu omzetten van een deel van je circulerende testosteron in DHT.

Het enzym 5-alfa-reductase wordt aangetroffen in de prostaat, de lever, de huid en de haarfollikels.

DHT draagt niet alleen bij tot de vorming van mannelijke geslachtsorganen en secundaire geslachtskenmerken in de puberteit, maar is ook het belangrijkste hormoon dat verantwoordelijk is voor kaalheid bij mannen.

DHT veroorzaakt haaruitval door zich aan je haarzakjes te binden. Als het zich eenmaal aan uw haarzakjes heeft gebonden, zorgt DHT ervoor dat het haarzakje krimpt en verzwakt, waardoor de haargroei wordt vertraagd en het haarzakje uiteindelijk geen nieuw haar meer kan produceren.

Voor sommige mannen is DHT geen probleem. Het circuleert vrij in hun lichaam zonder dat hun haar daar merkbaar van te lijden heeft.

Sommige mannen zijn echter zeer gevoelig voor DHT en krijgen last van haaruitval vanaf begin 20 of zelfs tot ver in de tienerleeftijd.

Hoe gevoeliger je haarzakjes zijn voor DHT, hoe sneller je haar dunner wordt en uitvalt.

Andere oorzaken van haaruitval die geen mannelijk kaalheidspatroon zijn

Medische aandoeningen

Naast medicatie kunnen bepaalde medische aandoeningen bij sommige mensen haaruitval veroorzaken. Deze voorwaarden omvatten

 • Problemen met de schildklier: Omdat de schildklier veel hormonen reguleert, waaronder hormonen die de haargroei stimuleren, kunnen aandoeningen zoals hypothyreoïdie (inactieve schildklier) of hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) haaruitval veroorzaken.
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk: Hoewel hoge bloeddruk meestal geen oorzaak is van haaruitval, kunnen sommige medicijnen die gebruikt worden om deze aandoening te behandelen, dat wel zijn.
 • Alopecia areata. Deze ziekte tast de haarfollikels aan en veroorzaakt haaruitval. Het manifesteert zich meestal als kale plekken op de hoofdhuid en gezichtshaar.

Andere factoren

 • Angst en stress: In sommige gevallen kan het haar op de hoofdhuid tijdelijk dunner worden als gevolg van een stressvolle gebeurtenis. Dit wordt telogeen effluvium genoemd, een vorm van haaruitval die niet als kaalheid volgens het mannelijk patroon wordt beschouwd.
 • Gebruik van hard water in de douche
 • Vegetarisch dieet met een tekort aan eiwitten
 • Snel gewichtsverlies: hoewel veranderingen in levensstijl als gevolg van obesitas gezond kunnen zijn als ze met mate worden toegepast, kan snel gewichtsverlies het lichaam belasten en mogelijk haarverlies veroorzaken als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen.

Risicofactoren voor kaalheid bij mannen

Familiegeschiedenis van haaruitval

Als een of beide ouders last hebben van haaruitval, is de kans groter dat je op een bepaald moment in je leven met kaalheid te maken krijgt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan haaruitval in de familie van een van uw ouders wijzen op een hoger risico op haaruitval bij uzelf.

Leeftijd

Hoe langer uw haar wordt blootgesteld aan DHT, hoe groter de kans op ernstige haaruitval. Dit is de belangrijkste reden waarom kaalheid bij mannen vaker voorkomt bij 40-, 50- en 60-jarigen.

Geneesmiddelen

Medicijnen die de productie van testosteron en/of DHT verhogen, kunnen bijwerkingen hebben die kaalheid bij mannen versnellen en verergeren.

Moet ik een arts raadplegen als ik denk dat ik last heb van mannelijke kaalheid?

De beste tijd om medisch advies in te winnen over mannelijke kaalheid is zodra u symptomen opmerkt.

Zonder behandeling is haaruitval door kaalheid bij mannen blijvend.

Als u zo snel mogelijk met uw arts praat, kunt u beginnen met de behandeling van uw haarverlies, waardoor u verder verlies kunt vertragen of voorkomen.

Dit komt omdat mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door hormonen. De meest doeltreffende behandeling bestaat erin te voorkomen dat deze hormonen in de toekomst een invloed hebben op uw haarlijn.

Als het gaat om mannelijke kaalheid, hoe eerder hoe beter. Als u zich zorgen maakt over haaruitval en een volle bos haar wilt behouden terwijl u ouder wordt, ga dan naar uw arts zodra u duidelijke tekenen van dunner worden of een terugwijkende haarlijn opmerkt.

Diagnose van mannelijke kaalheid

Om de diagnose kaalheid bij mannen te stellen, zal uw arts meestal een dermoscopie van uw hoofdhuid uitvoeren om onder meer vast te stellen of u een aanzienlijke hoeveelheid haar bent kwijtgeraakt, of uw haarfollikels zijn geminiaturiseerd en om de ruimte tussen elke haarfollikel te bekijken en te meten.

Een biopsie is meestal niet nodig om kaalheid bij mannen vast te stellen, maar uw arts kan wel kijken naar uw familiegeschiedenis van kaalheid.

De meeste gezondheidsdeskundigen classificeren kaalheid bij mannen met behulp van een systeem dat de Norwood Schaal wordt genoemd.

Deze schaal heeft referentiekaarten voor verschillende patronen van haaruitval, gaande van een terugwijkende haarlijn tot bijna volledig haarverlies.

Wilt u uw haaruitval stoppen en dunner wordende gebieden dikker maken? De Complete Hair Kit bevat alles wat u nodig hebt om uw haar te onderhouden, verder haarverlies te voorkomen en er op uw best uit te zien zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw haarlijn.

Behandeling en preventie van kaalheid bij mannen

Hoe sneller u mannelijke kaalheid behandelt, hoe gemakkelijker het zal zijn om haaruitval te stoppen en uw haar te behouden.

Momenteel zijn de meest effectieve behandelingen voor kaalheid bij mannen geneesmiddelen zoals finasteride, dat DHT blokkeert, en uitwendige geneesmiddelen zoals minoxidil, die de haargroei helpen stimuleren.

Deze behandelingen zijn het doeltreffendst als u ze begint te gebruiken zodra u merkt dat uw haar dunner wordt of uitvalt.

Als uw haarverlies al vergevorderd is, kunt u het misschien herstellen met een haartransplantatie.

Medicijnen tegen haaruitval

Momenteel heeft de FDA twee verschillende geneesmiddelen voor de behandeling van haaruitval bij mannen goedgekeurd. Dit zijn finasteride (een oraal geneesmiddel dat de aanmaak van DHT door uw lichaam stopt) en minoxidil (een plaatselijk geneesmiddel dat uw haarzakjes helpt nieuw haar te produceren).

 • Finasteride (de generieke vorm van Propecia) is een geneesmiddel dat op hormonaal niveau kaalheid bij mannen voorkomt. Het remt de productie van 5-alfa-reductase, het enzym dat testosteron in uw lichaam omzet in DHT. Studies tonen aan dat Finasteride het DHT-gehalte met 71,4% kan verlagen wanneer het in een dosis ter voorkoming van haaruitval wordt ingenomen. Studies tonen aan dat dagelijks gebruik van Finasteride niet alleen haaruitval kan stoppen, maar ook kan leiden tot de geleidelijke hergroei van een deel van het ‘verloren’ haar. Finasteride moet op recept worden voorgeschreven en is niet vrij verkrijgbaar.
 • Minoxidil (de generieke vorm van Rogaine) is een plaatselijk geneesmiddel dat de haargroei bevordert. Het stimuleert de haarfollikels om de groeifase in te gaan, verhoogt de bloedtoevoer naar het haar en helpt bij het transport van essentiële voedingsstoffen naar de haarfollikels. In tegenstelling tot finasteride heeft minoxidil geen invloed op DHT en heeft het geen effect op uw hormoonproductie. Net als finasteride wordt het ondersteund door een overvloed aan wetenschappelijk bewijs, waarbij studies een aanzienlijke toename van de haargroei na enkele maanden gebruik aantonen.

Supplementen en vrij verkrijgbare producten tegen haaruitval

Er zijn veel supplementen en niet-farmaceutische producten beschikbaar om haaruitval te helpen vertragen en behandelen.

Hoewel deze supplementen niet zo effectief zijn als door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen zoals finasteride en minoxidil, kunnen ze een nuttig onderdeel zijn van je routine om kaalheid te voorkomen.

 • Saw palmetto. Hoewel niet zo effectief als finasteride, tonen studies aan dat zaagpalmetto kan helpen het DHT-niveau enigszins te verlagen, wat kan helpen kaalheid te vertragen bij DHT-gevoelige mannen.
 • Biotine. Hoewel biotine haaruitval niet direct voorkomt, wordt het in wetenschappelijke studies bij vrouwen in verband gebracht met een betere haargroei. Biotine is verkrijgbaar als oraal supplement (dat een combinatie van ingrediënten bevat, niet alleen biotine), of als ingrediënt in shampoos ter voorkoming van haaruitval.
 • Verdikkende shampoo. Er zijn talloze verdikkende shampoos op de markt. Zoek shampoos die bewezen ingrediënten bevatten zoals biotine, ketoconazol en zaagpalm, die allemaal echte voordelen hebben voor je haar.

Andere behandelingen van haaruitval

 • Haartransplantatie chirurgie. Haartransplantatie is een medische behandeling waarbij haar van de achterkant en de zijkanten van het hoofd (gebieden die niet getroffen zijn door kaalheid bij mannen) wordt getransplanteerd naar de kruin, de haarlijn of andere gebieden waar haarverlies optreedt. Een haartransplantatie, uitgevoerd door een gekwalificeerde chirurg, kan de haarlijn herstellen en de zichtbare tekenen van haaruitval bijna volledig wegnemen. Net als andere cosmetische ingrepen is haartransplantatie zeer doeltreffend, maar erg duur en wordt het zelden vergoed door de verzekering.
 • Micropigmentatie van de hoofdhuid. Micropigmentatie van de hoofdhuid is een cosmetische ingreep die de pigmentatie van uw hoofdhuid kan veranderen, waardoor het haar korter en voller lijkt. Hoewel micropigmentatie van de hoofdhuid uw haar dikker kan doen lijken, is het geen behandeling voor kaalheid bij mannen en herstelt het niet de echte haarfollikels.
 • Haarstukjes. Hoewel je er geen echt haar mee terug kunt laten groeien, kunnen haarstukjes en weaves verrassend goed werken als je dunner wordende gebieden moet opvullen en je haarverlies moet verbergen voor een belangrijke gebeurtenis.
 • Aanvaarding. Als uw haaruitval ernstig is en u er niet mee wilt omgaan, kunt u het gewoon accepteren. Of je er nu voor kiest je hoofd kaal te scheren of je resterende haar kort te knippen, de kale look kan een geweldige optie zijn als je het vertrouwen hebt.

Klaar om je mannelijke kaalheid te behandelen?

Dan blijven wij jongens over. U merkt extra haar op uw kussen of op de bodem van uw afvoer, u begint te merken dat uw kruin dunner wordt of uw haarlijn krimpt, of u bent slim genoeg om te weten dat kaalheid erfelijk is, en u wilt er zeker van zijn dat u er klaar voor bent als het u overkomt.

We begrijpen het.

Gelukkig zijn er, als uw haarverlies niet al te erg is, genoeg opties om te overwegen, van chirurgie tot micropigmentatie van de hoofdhuid tot door de FDA goedgekeurde, wetenschappelijk gevalideerde behandelingen zoals minoxidil en finasteride.

Het belangrijkste is om niet op te geven. Haaruitval is heel gewoon – vooral als we ouder worden – en het is niet per se iets om bang voor te zijn. Je kunt hulp krijgen.

Finasteride dosering voor haaruitval: Vind de juiste dosering voor u

Mannelijke kaalheid is een veel voorkomend probleem. Volgens een studie heeft een op de zes mannen tussen 18 en 29 jaar te kampen met matig tot ernstig haarverlies. Tussen de leeftijd van 40 en 49 jaar wordt meer dan de helft van alle mannen getroffen.

Als u uw haar begint te verliezen, hebt u waarschijnlijk al gehoord van finasteride. Dit is een oraal geneesmiddel dat werkt door de hormonen te blokkeren die mannelijke kaalheid veroorzaken. Als u het dagelijks gebruikt, kan het uw haarverlies stoppen en u zelfs helpen “verloren” haar te laten hergroeien.

De gebruikelijke dosering van Finasteride voor haaruitval is 1 mg per dag. Het is echter ook mogelijk Finasteride in een lagere dosis in te nemen en toch de hormonen te remmen die haarverlies veroorzaken.

Wij hebben hieronder uitgelegd hoe finasteride werkt bij haaruitval, en wat de meest effectieve dosering van finasteride is.

Wij hebben ook gekeken naar de gegevens om te zien hoe finasteride presteert bij doses van minder dan 1 mg per dag bij de behandeling van mannelijke kaalheid.

Finasteride doses voor haaruitval: de basis

 • Uit onderzoek blijkt dat 1 mg per dag over het algemeen de meest effectieve dosis finasteride is voor de behandeling en preventie van haaruitval. Als u last heeft van haaruitval, is beginnen met deze dosering een goede manier om de voordelen van finasteride volledig te benutten.
 • Het is mogelijk om finasteride in een lagere dosis dan 1 mg per dag te gebruiken, hoewel uit onderzoek blijkt dat dit minder effectief kan zijn bij de behandeling van haaruitval.
 • Hoewel het onderzoek beperkt is, kan het gebruik van finasteride in een lagere dosis het risico op bepaalde bijwerkingen verminderen.
 • De 5 mg versie van finasteride is bedoeld voor de behandeling van prostaatvergroting en wordt niet aanbevolen voor haaruitval. Onze gids voor finasteride 1mg vs 5mg legt in meer detail uit hoe deze versie van finasteride werkt.
 • Ongeacht de specifieke dosering die u gebruikt, zijn de resultaten van finasteride niet onmiddellijk. Het duurt drie tot vier maanden voordat finasteride een verbetering van uw haar teweegbrengt, zelfs bij regelmatig dagelijks gebruik. Heb geduld – de resultaten zijn het waard.

Hoe Finasteride werkt tegen haaruitval

Finasteride is een populair en bekend receptplichtig geneesmiddel voor de behandeling van haaruitval. Het kwam voor het eerst op de markt in het begin van de jaren negentig als behandeling voor goedaardige prostaathyperplasie. In 1998 werd het door de FDA goedgekeurd als behandeling voor kaalheid bij mannen.

Haarverlies door kaalheid is het resultaat van uw genetica en de blootstelling aan bepaalde hormonen. Het belangrijkste hormoon is dihydrotestosteron, oftewel DHT.

Zoals we in onze gids over DHT en haaruitval hebben uitgelegd, is DHT een bijproduct van testosteron, een belangrijk mannelijk hormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt. Hoewel DHT essentieel is in het vroege leven, kan het naarmate je ouder wordt je haarfollikels aantasten, waardoor ze geen nieuw haar meer kunnen produceren.

Finasteride werkt door het remmen van een enzym genaamd 5α-reductase – een enzym dat verantwoordelijk is voor het omzetten van testosteron in DHT. Hierdoor zorgt finasteride voor een daling van het DHT-niveau in uw lichaam, waardoor uw haar DHT-gerelateerde schade kan vermijden.

Onderzoek toont aan dat Finasteride zeer effectief is in het verminderen van DHT. Zo kan Finasteride, wanneer het in een hoge dosis wordt gebruikt, het DHT-gehalte in uw lichaam met meer dan 70% verlagen.

Deze vermindering van DHT beschermt je haar tegen hormonale schade, waardoor je haaruitval vertraagt of stopt als je genetische aanleg hebt voor mannelijke kaalheid.

Wat is de beste dosering van finasteride?

De standaarddosis finasteride voor haaruitval is 1 mg per dag. Als u online of bij een apotheek generieke finasteride of finasteride van het merk Propecia® koopt, is dit de dosis die u gewoonlijk krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat finasteride in een dosis van 1 mg per dag uiterst doeltreffend is om haaruitval ten gevolge van kaalheid bij mannen te vertragen en te stoppen.

Een grootschalig onderzoek in Japan bijvoorbeeld onderzocht de effecten van finasteride gedurende 10 jaar bij mannen met mannelijke kaalheid. Meer dan 530 mannen namen finasteride in een gebruikelijke dosis van 1 mg per dag, en hun vooruitgang werd geregistreerd met behulp van hoofdhuidfoto’s en een vragenlijst.

Over een periode van 10 jaar werd bij 99,1% van de mannen in de studie de kaalheid een halt toegeroepen. Met andere woorden, hun haarverlies stopte nadat zij begonnen waren finasteride te gebruiken, en verergerde niet over een periode van 10 jaar.

91,5% van de mannen in de studie ervoeren een lichte, matige of aanzienlijke verbetering van de haargroei gedurende de 10-jarige studieperiode.

Met andere woorden, ondanks genetische aanleg voor kaalheid, viel bij bijna alle mannen in de studie het haar niet meer uit of groeide het terug nadat zij waren begonnen met een dosis finasteride van 1 mg per dag.

Verscheidene andere studies van finasteride hebben soortgelijke resultaten aangetoond bij de dagelijkse dosis van 1 mg. Uit klinisch onderzoek dat eind jaren negentig werd uitgevoerd, bleek bijvoorbeeld dat 83% van de mannen die finasteride in de dagelijkse dosis van 1 mg innamen, na twee jaar behandeling geen haarverlies leden.

In dezelfde proeven ondervond 66% van de mannen die dagelijks 1 mg finasteride gebruikten, een verbeterde haargroei.

Samenvattend kan worden gesteld dat de standaarddosis van 1 mg finasteride per dag zeer doeltreffend is bij het stoppen van haaruitval ten gevolge van kaalheid volgens het mannelijk patroon. Als u begint met het innemen van finasteride, zal de standaarddosis u gewoonlijk betrouwbare en bevredigende resultaten geven.

Gebruik van finasteride in een lagere dosis

Hoewel 1 mg finasteride per dag voor de meeste mensen een veilige en effectieve dosering is, is het ook mogelijk finasteride in een lagere dosis in te nemen.

Hoewel ze ongebruikelijk zijn, kan finasteride bijwerkingen veroorzaken. Als u bij een dosis van 1 mg per dag bijwerkingen ondervindt, kunnen deze door verlaging van uw dosis Finasteride minder merkbaar worden of zelfs geheel verdwijnen.

Uit onderzoek blijkt dat finasteride nog steeds relatief goed werkt als behandeling voor kaalheid bij mannen bij doses lager dan 1 mg per dag.

In een studie die werd gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology werden bijvoorbeeld de effecten van finasteride op DHT onderzocht bij doses van 0,01, 0,05, 0,2 en 1 mg per dag gedurende een behandeling van 42 dagen.

Hoewel in de studie niet specifiek haaruitval werd gemeten, stelden de onderzoekers vast dat de DHT-niveaus in de huid van de hoofdhuid met de volgende hoeveelheden daalden:

 • 13 procent met een niet-therapeutisch placebo.
 • 14,9 procent met 0,01 mg finasteride per dag
 • 61,6% met 0,05 mg finasteride per dag
 • 56,6% met 0,2 mg finasteride per dag
 • 64,1% met 1 mg finasteride per dag.

Zoals u kunt zien, resulteerden zelfs de relatief lage doses finasteride (0,05 mg per dag en 0,2 mg per dag) in een aanzienlijke verlaging van het DHT-niveau.

Een andere studie, ook gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology, onderzocht de effecten van deze doseringen van finasteride op haaruitval. In de studie werden veranderingen in haaruitval gemeten aan de hand van klinische foto’s, haartellingen en zelfrapportage door de patiënt.

De onderzoekers concludeerden dat alle doseringen van finasteride boven 0,2 mg per dag effectief waren bij de behandeling van haaruitval. Zij merkten echter op dat een dagelijkse dosis van 1 mg superieur was aan de lagere dosis van 0,2 mg per dag.

Samenvattend is finasteride nog steeds doeltreffend bij de behandeling van kaalheid bij mannen bij doses van minder dan 1 mg per dag, hoewel de effecten aanzienlijk zwakker zijn.

Hoe krijg ik de beste resultaten met Finasteride?

Wanneer Finasteride volgens voorschrift wordt gebruikt, werkt het goed om haaruitval als gevolg van kaalheid bij mannen te vertragen, te stoppen en soms terug te draaien.

Gebruik de volgende tips en technieken om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke resultaten krijgt met Finasteride:

 • Gebruik finasteride en minoxidil samen. Hoewel finasteride op zichzelf doeltreffend is, is het nog doeltreffender wanneer het wordt gecombineerd met minoxidil, een vrij verkrijgbare behandeling die de haargroei stimuleert. Een in 2015 gepubliceerde studie vergeleek de effecten van finasteride en minoxidil samen met elke behandeling afzonderlijk. De onderzoekers stelden vast dat de combinatie van finasteride en minoxidil beter werkte dan beide behandelingen alleen. We hebben het meer gehad over het gebruik van deze medicijnen samen in onze gids over finasteride en minoxidil.
 • Gebruik een DHT-blokkerend shampoo. DHT-blokkerende shampoos kunnen helpen de hoeveelheid DHT op uw hoofdhuid te verminderen, waardoor uw haarfollikels worden beschermd en u mogelijk minder haar verliest. Goede DHT-blokkerende ingrediënten zijn onder meer zaagpalm (een actief ingrediënt in onze Thick Fix shampoo) en ketoconazol, dat de DHT-route in je huid kan verstoren.
 • Stop met roken. Hoewel onderzoek geen verband heeft gelegd tussen roken en kaalheid bij mannen, zijn er aanwijzingen dat roken het DNA in je haarzakje kan beschadigen – een factor die kan bijdragen tot sommige vormen van haarverlies. Als je rookt, probeer dan te stoppen. Onze gids voor stoppen met roken geeft een overzicht van uw mogelijkheden om met nicotineverlangens om te gaan, roken te vermijden en voorgoed te stoppen.
 • Heb geduld, ook als je niet meteen resultaat ziet. Hoewel finasteride goed werkt als behandeling voor kaalheid bij mannen, ziet u meestal pas resultaten drie of vier maanden nadat u met de inname bent begonnen. Dit komt omdat het tijd kost voor je haar om op de medicatie te reageren. Wees geduldig en blijf Finasteride dagelijks gebruiken, ook als de effecten niet duidelijk zijn. Na verloop van tijd zult u een verbetering merken in de dikte, dichtheid en dekking van uw haar.
 • Neem foto’s van jezelf om je vooruitgang te volgen. Omdat Finasteride geleidelijk werkt, is het verrassend gemakkelijk om de verbeteringen die u sinds het begin van de behandeling hebt aangebracht, over het hoofd te zien of uit het oog te verliezen. Om uw vooruitgang nauwkeurig bij te houden, kunt u proberen elke maand een foto van uw hoofdhuid te maken. Neem uw foto’s in vergelijkbare lichtomstandigheden, zodat u kunt zien waar het haar is teruggegroeid, dikker is geworden of er in het algemeen beter uitziet.

Tot besluit

Finasteride wordt over het algemeen gebruikt voor de behandeling van haaruitval in een dosis van 1 mg per dag. Onderzoek toont aan dat deze dosering effectief is in het vertragen of stoppen van haaruitval.

In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot hergroei van haar op sterk uitgedunde delen van de hoofdhuid.

Als u gevoelig bent voor bijwerkingen van finasteride bij de dagelijkse dosis van 1 mg, wilt u misschien uw dosis verlagen.

Onderzoek toont aan dat doses finasteride van slechts 0,2 mg per dag nog steeds effectief zijn in het voorkomen van haaruitval, hoewel minder effectief dan de gebruikelijke 1 mg per dag.

Voor de beste resultaten met finasteride kunt u proberen het te combineren met andere behandelingen zoals minoxidil en een shampoo tegen haaruitval.

Hoe lang voordat Finasteride begint te werken?

Finasteride, een receptplichtig geneesmiddel tegen kaalheid bij mannen, is een van de populairste behandelingen tegen haaruitval op de markt.

Het is ook een van de meest effectieve behandelingen, met een bewezen staat van dienst als het gaat om het helpen van mannen om haaruitval te stoppen, het haar dat ze nog hebben te behouden en, in sommige gevallen, het ‘verloren’ haar te laten hergroeien.

Zoals bij de meeste behandelingen van haaruitval, zijn de resultaten van Finasteride niet onmiddellijk merkbaar. Afhankelijk van de ernst van uw haarverlies kan het enkele maanden duren voordat u een verbetering ziet in de dikte, dichtheid en algemene uitstraling van uw haar.

Hieronder hebben wij uitgelegd wat Finasteride is en hoe het werkt bij de behandeling van haaruitval bij mannen.

We hebben ook besproken hoe lang het duurt voordat Finasteride werkt, en welke technieken u kunt gebruiken om sneller en betere resultaten te krijgen.

Hoe werkt finasteride?

Finasteride behoort tot een klasse van geneesmiddelen die 5-alfa-reductaseremmers of 5ARI’s worden genoemd. Het blokkeert de werking van het enzym 5-alfa-reductase, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van een deel van het testosteron in het lichaam in dihydrotestosteron, ofwel DHT.

DHT is een krachtig androgeen hormoon, of mannelijk geslachtshormoon. Voor de geboorte speelt het een sleutelrol bij de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen.

Tijdens de puberteit is DHT een van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de groei van gezichts- en lichaamsbeharing en andere secundaire geslachtskenmerken van mannen.

Op volwassen leeftijd speelt DHT niet zo’n belangrijke rol in je lichamelijke ontwikkeling. Het kan zich echter binden aan receptoren in uw lichaam en bepaalde veranderingen veroorzaken.

Een van deze veranderingen is de groei van de prostaat. Bij sommige mannen kan DHT zich binden aan receptoren in de prostaat en bijdragen tot problemen zoals benigne prostaathyperplasie (BPH, of vergrote prostaat).

Mannelijke kaalheid is een ander voorbeeld. Bij mannen met een genetische aanleg voor haaruitval kan DHT zich binden aan receptoren op de hoofdhuid en een progressieve miniaturisatie van de haarfollikels veroorzaken tot ze niet langer in staat zijn om gezond haar te produceren.

We hebben dit proces meer in detail uitgelegd in onze uitgebreide gids over DHT en de rol ervan bij kaalheid bij mannen.

Dit is waar finasteride om de hoek komt kijken. Door de werking van het enzym 5-alfa-reductase te remmen, voorkomt finasteride dat uw lichaam testosteron omzet in DHT.

Dit vermindert de hoeveelheid DHT in uw bloedbaan aanzienlijk en beschermt uw haarfollikels tegen DHT-gerelateerde schade.

Uit onderzoek is gebleken dat Finasteride het DHT-gehalte in de prostaat met 90% en in het bloed met wel 70% kan verlagen.

Het resultaat van dit proces is een aanzienlijke vermindering van haaruitval en, bij sommige mannen, een aanzienlijke hergroei van het haar.

In één studie ontdekten onderzoekers dat bij mannen met alopecia androgenetica (de klinische term voor kaalheid bij mannen) het aantal haren rond de kruin (het meest voorkomende gebied van kaalheid bij mannen) met bijna 16% toenam nadat zij gedurende twee jaar finasteride hadden gebruikt.

Een studie op langere termijn in Japan toonde nog dramatischer resultaten. Van de 532 mannen die aan de studie deelnamen, verloor 99,1% geen haar meer na het nemen van finasteride over een periode van 10 jaar.

Bovendien vertoonde 91,5% van de mannen een zekere mate van hergroei van het haar gedurende de gehele onderzoeksperiode.

Kortom, finasteride is doeltreffend en de meeste studies tonen een reële verbetering aan van de haargroei, de dichtheid en de dekking.

Finasteride begint DHT onmiddellijk te blokkeren

Hoe lang duurt het voordat Finasteride werkt? Als geneesmiddel begint Finasteride te werken zodra het in uw lichaam is opgenomen.

Dit betekent dat u de omzetting van testosteron zult blokkeren en lagere DHT-niveaus zult hebben zodra de eerste dosis finasteride uw systeem binnenkomt.

Dit betekent echter niet dat u onmiddellijk een vermindering van haaruitval of veranderingen in de haardikte zult zien.

Haargroei doorloopt een meerfasenproces dat de haargroeicyclus wordt genoemd. Wanneer elk haar zich in de anagene of groeifase bevindt, kan het twee tot zes jaar duren om zijn volledige lengte te bereiken.

Dit betekent dat Finasteride weliswaar onmiddellijk begint te werken, maar dat u pas na enkele maanden veranderingen in uw haar kunt verwachten, zelfs als u het geneesmiddel volgens de aanwijzingen gebruikt.

Wees er zeker van dat Finasteride actief werkt. Na verloop van tijd begint Finasteride zich in uw lichaam op te bouwen, wat betekent dat een bescheiden dagelijkse dosis (meestal 1 mg, hoewel dit kan variëren) voldoende is om de DHT-productie aanzienlijk te verminderen en uw haar te beschermen.

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet met Finasteride?

Als u de instructies opvolgt en Finasteride dagelijks inneemt, suggereren klinische onderzoeksgegevens over het algemeen dat u rond de derde of vierde maand resultaten van Finasteride zult beginnen te zien.

Dit kan een lichte hergroei zijn in gebieden van uw hoofdhuid waar het haar dunner wordt, of een vermindering van de hoeveelheid haar die u dagelijks verliest.

Het duurt echter meestal zes tot negen maanden voordat u de volledige effecten van Finasteride ziet, omdat uw haarzakjes veel tijd nodig hebben om nieuw haar te produceren.

Het is belangrijk om te onthouden dat finasteride niet altijd het haar terugbrengt dat u eerder bent kwijtgeraakt.

De meeste mannen die finasteride gebruiken, doen dat eerder om haarverlies te stoppen dan om het terug te laten groeien.

Dit betekent dat u misschien geen verbetering van uw haar zult merken met finasteride, ook al werkt het consequent om het uitvallen van extra haar tegen te gaan.

In het algemeen is het het beste om drie mogelijke uitkomsten met finasteride te overwegen:

 • Je haaruitval vertraagt. Nadat u Finasteride hebt gebruikt, kunt u haar blijven verliezen, maar in een langzamer tempo dan normaal.
 • Je haaruitval stabiliseert zich. Het is mogelijk dat uw haar na het gebruik van Finasteride niet teruggroeit, maar het kan wel stoppen met actief uitvallen en in de huidige staat blijven.
 • Een deel van je haar groeit terug. Uw haar kan geleidelijk teruggroeien op de plaatsen van uw hoofdhuid die zichtbaar dunner worden.

Aangezien mannelijke kaalheid in ernst kan variëren, is het onmogelijk te weten welke resultaten u met Finasteride zult bereiken voordat u met de behandeling begint.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat u nog steeds wat haar zult verliezen, zelfs als u elke dag finasteride neemt.

Het is normaal om tussen 50 en 100 haren per dag te verliezen, zelfs als u niet kaal wordt. Dit haarverlies maakt deel uit van de natuurlijke haargroeicyclus en mag niet worden gezien als bewijs dat Finasteride niet werkzaam is.

Gebruik van finasteride en minoxidil

Een van de beste manieren om finasteride te gebruiken is in combinatie met minoxidil, een plaatselijk geneesmiddel dat de haargroei stimuleert.

Minoxidil verkort de telogene fase (rustfase) van de haargroeicyclus en brengt de haarfollikels in de anagene fase (groeifase).

Het stimuleert ook de bloedtoevoer naar de hoofdhuid, wat de haargroei kan helpen bevorderen.

Uit onderzoek is gebleken dat finasteride en minoxidil samen doeltreffender zijn om haaruitval te stoppen en haargroei te bevorderen dan wanneer zij afzonderlijk worden gebruikt.

In een studie die in het tijdschrift Dermatologic Therapy werd gepubliceerd, vergeleken onderzoekers bijvoorbeeld de effecten van alleen minoxidil en finasteride met die van een combinatie van beide geneesmiddelen.

Zij stelden vast dat 59% van de mannen die met minoxidil werden behandeld er na 12 maanden op vooruit gingen, evenals 80,5% van de mannen die met finasteride werden behandeld.

Ter vergelijking: 94,1% van de mannen die in dezelfde periode beide drugs gebruikten, verbeterde.

Wij bieden minoxidil en finasteride samen met andere wetenschappelijk onderbouwde haaruitvalproducten aan in ons Hair Power Pack.

In tegenstelling tot finasteride, dat in tabletvorm wordt geleverd, is minoxidil verkrijgbaar als vloeistof of schuim om rechtstreeks op de hoofdhuid aan te brengen.

In onze gebruiksaanwijzing voor minoxidil wordt uitgelegd hoe u het moet gebruiken en wat u van dit type medicatie tegen haaruitval kunt verwachten.

Wanneer zal ik de uiteindelijke resultaten van Finasteride zien?

Haaruitval kan van man tot man in ernst verschillen, wat betekent dat er geen exacte periode is waarin u de uiteindelijke resultaten van Finasteride kunt verwachten.

In de meeste gevallen zult u na ongeveer een jaar regelmatig gebruik belangrijke resultaten van Finasteride zien.

Het is belangrijk Finasteride dagelijks in te nemen. Als u finasteridetabletten overslaat, vergeet het geneesmiddel in te nemen of het in een verlaagde dosis inneemt, voelt u mogelijk niet de volledige effecten.

Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat er niet één specifiek patroon van resultaten is dat u van Finasteride kunt verwachten.

Bij sommige mannen stopt Finasteride het haarverlies volledig en bevordert het een aanzienlijke, zichtbare hergroei.

Voor anderen kan Finasteride alleen de haaruitval vertragen of voorkomen dat de haaruitval verergert zonder merkbare hergroei te veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat u niet moet stoppen met Finasteride alleen omdat het geen zichtbare verbetering van de haarlijn of haardikte geeft.

Als u stopt met het innemen van Finasteride, zal uw DHT-niveau terugkeren naar zijn natuurlijke niveau en kunt u weer haar gaan verliezen.

Hoe krijgt u betere resultaten met Finasteride

Naast het gebruik van Finasteride en Minoxidil samen, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om een gezonde haargroei te bevorderen en de beste resultaten met Finasteride te krijgen:

 • Gebruik een shampoo tegen haaruitval. Zoek naar shampoos met zaagpalm of ketoconazol, die het DHT-niveau kunnen helpen verlagen en kaalheid bij mannen kunnen helpen voorkomen. Onze verdikkende shampoo bevat zaagpalm die DHT aanpakt en het haar meer volume en vocht geeft.
 • Eet een gezonde, evenwichtige voeding. Hoewel voeding geen rol lijkt te spelen bij mannelijke kaalheid, helpt een gezonde, evenwichtige voeding uw lichaam te voorzien van de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die het nodig heeft voor een gezonde haargroei. In onze gids met de beste voedingsmiddelen voor haargroei vindt u voedzame ingrediënten die u aan uw dieet kunt toevoegen voor sterker en gezonder haar.
 • Breng kleine, haarvriendelijke veranderingen aan in uw levensstijl. Eenvoudige dingen zoals het verminderen van stress (een veel voorkomende oorzaak van telogeen effluvium haaruitval) en het beperken van het gebruik van irriterende haarproducten kunnen een grote impact hebben op de gezondheid van je haar. In onze gids over veranderingen in levensstijl voor een betere haargroei vindt u een overzicht van eenvoudige veranderingen die u in uw gewoonten kunt aanbrengen om haaruitval tegen te gaan.
 • Als u bijwerkingen ondervindt, vertel dit dan aan uw arts. Hoewel Finasteride voor de meeste mannen een veilig en doeltreffend geneesmiddel is, kan het bijwerkingen veroorzaken, waaronder seksuele bijwerkingen. Als u een van de bijwerkingen van finasteride ondervindt, moet u dit zo snel mogelijk aan uw arts of apotheker vertellen.

Gids voor Finasteride bijwerkingen

Finasteride is een van de populairste en doeltreffendste geneesmiddelen voor mannen die haaruitval willen voorkomen. Het is ook een van de weinige behandelingen van alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid) die door de FDA is goedgekeurd.

Het is makkelijk te zien waarom. Finasteride is een middel waarvan is aangetoond dat het bij de meeste mannen, vaak binnen drie tot vier maanden, haaruitval stopt en de haargroei verbetert.

Finasteride wordt in tabletvorm geleverd en is bedoeld om eenmaal daags te worden gebruikt. Het is gemakkelijk te gebruiken en kan, onder toezicht van een gezondheidsdeskundige, een einde maken aan kaalheid bij mannen zonder dat daarvoor dure cosmetische ingrepen nodig zijn.

Maar brengt finasteride een risico op bijwerkingen met zich mee? Het korte antwoord is ja. Zoals elk ander geneesmiddel kan finasteride bijwerkingen hebben.

Er bestaat echter veel verkeerde informatie over finasteride en de mogelijke bijwerkingen ervan.

In het algemeen is het risico op bijwerkingen van finasteride gering. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mannen die finasteride op lange termijn gebruiken, baat hebben bij een doeltreffende behandeling tegen haaruitval, met weinig of geen bijwerkingen.

Dat gezegd hebbende, als u overweegt finasteride te gaan gebruiken, of het al gebruikt, is het belangrijk te weten wat u kunt verwachten.

Hieronder vindt u een overzicht van de veel voorkomende en zeldzame bijwerkingen die u kunt ondervinden bij het gebruik van finasteride tegen haaruitval.

We hebben ook besproken wat u kunt doen om uw risico op het ontwikkelen van bijwerkingen tijdens het gebruik van finasteride te verminderen.

Veel voorkomende bijwerkingen van Finasteride

Net als andere door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen heeft Finasteride een grondig testproces ondergaan voordat het op de markt werd gebracht.

Daarom zijn er veel gegevens beschikbaar over de mogelijke bijwerkingen, risico’s en interacties.

Bij het overwegen van de bijwerkingen van finasteride is het belangrijk te weten dat er twee versies van finasteride beschikbaar zijn.

Het eerste is Propecia®, de vorm van finasteride die wordt gebruikt om haaruitval te behandelen. Het is verkrijgbaar in een dosering van 1 mg en is bedoeld voor eenmalig gebruik per dag.

De tweede is Proscar®, een zeer krachtige versie van finasteride, die wordt voorgeschreven voor de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie (BPH).

Dit geneesmiddel bevat 5 mg finasteride per tablet. Door de hogere dosering is de kans groter dat het bepaalde bijwerkingen veroorzaakt.

Veel voorkomende bijwerkingen van 1 mg finasteride (de dosis die wordt gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen) omvatten:

 • Erectiele disfunctie (ED). In klinische proeven kreeg ongeveer 1,3% van de mannen die finasteride gebruikten erectiestoornissen, vergeleken met 0,7% van de mannen die een niet-therapeutisch placebo gebruikten.
 • Verminderd libido. Dit werd gemeld door 1,8% van de mannen die finasteride innamen en 1,3% van de mannen die een niet-therapeutisch placebo kregen.
 • Ejaculatie stoornis. In totaal 1,2% van de mannen die finasteride gebruikten, meldden problemen met de zaadlozing, waaronder 0,8% met verminderd spermavolume. Ter vergelijking: 0,4% van de mannen die een placebo kregen, meldde een afname van het spermavolume.

In totaal stopte slechts 1,2% van de mannen die finasteride kregen in klinische proeven met het geneesmiddel vanwege bijwerkingen.

Deze bijwerkingen komen veel vaker voor bij mannen die de 5 mg versie van finasteride voor BPH gebruiken.

Meer dan acht procent van de mannen die de 5 mg versie van finasteride gebruiken, ontwikkelt bijvoorbeeld een zekere mate van erectiestoornissen, en meer dan zes procent meldt een verminderd libido.

In het algemeen hebben zelfs de meest voorkomende bijwerkingen van finasteride slechts betrekking op een klein percentage van de mannen wanneer het geneesmiddel wordt gebruikt om haaruitval te behandelen.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen van Finasteride

Finasteride kan ook andere, minder vaak voorkomende bijwerkingen hebben. Deze omvatten depressie, pijn in de teelballen, veranderingen in de borsten (bijvoorbeeld groei van de mannelijke borsten, tepelknobbels, pijn of afscheiding), jeuk, huiduitslag, netelroos, zwelling in het gezicht en ademhalings- of slikproblemen.

Als u een van deze bijwerkingen ondervindt, moet u dit onmiddellijk melden aan een arts, omdat dit kan wijzen op een ernstige, levensbedreigende allergische reactie.

Sommige van deze bijwerkingen kunnen zich vaker voordoen als u finasteride in een hogere dosis inneemt dan de 1 mg per dag die gewoonlijk voor haaruitval wordt voorgeschreven.

Als u een van deze bijwerkingen ondervindt terwijl u Finasteride gebruikt, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk met uw arts praat.

Hoe kunnen de bijwerkingen van Finasteride worden verminderd?

Bijwerkingen zijn een onfortuinlijk feit van het leven met bijna elk medicijn. Door Finasteride echter op de juiste manier te gebruiken, kunt u het risico op het ontwikkelen van bijwerkingen verminderen.

Probeer de volgende tips en technieken:

 • Gebruik de juiste dosering. Voor de behandeling van haaruitval wordt Finasteride gebruikt in een dosis van 1 mg per dag. Het is niet nodig om meer dan dit te nemen: het zal uw resultaten niet verbeteren, maar het kan uw risico op het ontwikkelen van bijwerkingen verhogen.
 • Als u een dosis mist, slaat u die over en wacht u op de volgende. Het is niet nodig om tweemaal de normale dosis finasteride in te nemen. Dit kan uw risico op bijwerkingen op korte termijn vergroten.
 • Gebruik topische finasteride. Finasteride is ook verkrijgbaar als uitwendig geneesmiddel, zoals in onze uitwendige spray met finasteride en minoxidil. Deze vorm van finasteride kan een lager risico op bijwerkingen hebben dan orale finasteride, terwijl haaruitval toch wordt behandeld.
 • Als u bijwerkingen ondervindt, vertel dit dan aan uw arts. In sommige gevallen zijn de bijwerkingen een tijdelijk ongemak. Vertel dit zeker aan uw arts, zodat hij uw vooruitgang kan volgen en u zo nodig deskundig advies kan geven.
 • Neem finasteride in een lagere dosis. Als u ernstige of aanhoudende bijwerkingen heeft, kan uw arts u aanraden om finasteride in een lagere dosis in te nemen.

Vermoordt finasteride je libido?

Als u online naar informatie over Finasteride zoekt, komt u wellicht krantenkoppen tegen waarin wordt beweerd dat het nemen van Finasteride onomkeerbare erectiestoornissen zal veroorzaken en uw libido permanent zal doden.

Hoewel het waar is dat finasteride seksuele bijwerkingen kan veroorzaken, vertellen deze krantenkoppen niet echt het hele verhaal.

In 2012 heeft de FDA gewaarschuwd dat finasteride het risico op seksuele bijwerkingen kan verhogen, waaronder een verminderd libido, ejaculatie en orgasme.

Seksuele disfunctie, meestal in de vorm van erectiestoornissen, verminderd libido en verminderd ejaculatievolume, is gemeld door mannen die finasteride innemen.

Dit was voor de FDA aanleiding om in 2012 de aandacht op dit probleem te vestigen.

Maar de FDA merkte ook op dat deze bijwerkingen vrij zeldzaam zijn. Slechts een klein percentage van de mannen die finasteride gebruiken, meldt seksuele bijwerkingen te ondervinden.

Bij sommige van deze mannen hielden de seksuele bijwerkingen van finasteride aan, zelfs nadat ze met het medicijn waren gestopt. Meestal stopten de bijwerkingen echter wanneer de medicatie werd gestopt.

Hoewel het risico op seksuele bijwerkingen klein is, is het normaal en begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over dit mogelijke risico.

Zorg ervoor dat u uw zorgen met uw arts bespreekt voordat u Finasteride gaat gebruiken.

Hij of zij zal deze risico’s in de juiste context kunnen plaatsen en u meer informatie kunnen geven over wat u kunt verwachten nadat u met finasteride bent begonnen.

Als u een van die zeldzame gevallen bent van terugkerende seksuele bijwerkingen, is het belangrijk om met uw zorgverlener te praten over uw mogelijkheden.

Kan finasteride kanker veroorzaken?

Finasteride is een veilig geneesmiddel dat goed wordt verdragen en dat door miljoenen mannen over de hele wereld zonder noemenswaardige problemen wordt gebruikt.

Een twistpunt onder deskundigen is echter of langdurig gebruik van finasteride potentiële risico’s of voordelen voor prostaatkanker met zich meebrengt.

Het meest geciteerde onderzoek over dit onderwerp, de Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT), was een studie die in 1993 door het National Cancer Institute (NCI) werd gefinancierd, specifiek om het mogelijke verband tussen finasteride en prostaatkanker te onderzoeken.

De studie werd uitgevoerd over een periode van zeven jaar en omvatte bijna 19.000 mannen die ofwel finasteride ofwel dagelijks een placebo innamen.

De resultaten van de studie, gepubliceerd in 2003, toonden aan dat mannen in de finasteridegroep bijna 30% minder kans hadden om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen in de controlegroep.

Oké, dus één punt in de kanker voordeel kolom.

In de studie werd echter ook geconcludeerd dat mannen die 5 mg finasteride innamen, meer kans hadden om prostaatkanker van hoge graad te ontwikkelen (kankercellen van hoge graad zijn meer abnormaal onder de microscoop en hebben de neiging zich sneller door het lichaam te verspreiden).

Deze bevinding was voor de FDA aanleiding om een veiligheidsadvies uit te brengen over 5-alfa-reductaseremmers (waaronder finasteride), waarin werd gewezen op het mogelijk verhoogde risico van prostaatkanker van hoge graad. Deze oorspronkelijke studie heeft de zaken rechtgezet en dat is al enige tijd zo.

De meest recente ontwikkeling in deze onderzoekslijn kwam in 2019, toen onderzoekers ontdekten dat er geen toename was in het aantal mannen dat stierf aan prostaatkanker tussen de groep die finasteride gebruikte en de controlegroep.

Na 20 jaar follow-up was er dus geen meetbaar verschil in prostaatkankersterfte tussen de groepen.

De deskundigen verklaarden dat deze gegevens de bezorgdheid grotendeels wegnemen, maar gezien het zeer kleine aantal mannen met dodelijke prostaatkanker in de twee studiegroepen, zal dit gebied waarschijnlijk verder worden onderzocht.

Concluderend kan worden gesteld dat de interactie tussen finasteride en kanker nog steeds in ontwikkeling is. Als u overweegt om dagelijks finasteride in te nemen tegen haaruitval, bespreek dan zeker de mogelijke risico’s met uw arts.

Bijwerkingen van finasteride: De onderste regel

Finasteride is een veilig en doeltreffend geneesmiddel dat wereldwijd door miljoenen mannen wordt gebruikt om de gevolgen van kaalheid bij mannen te vertragen, te voorkomen en om te keren.

Uit onderzoek blijkt dat slechts een klein percentage van de mannen die finasteride gebruiken, bijwerkingen ondervindt.

Van deze bijwerkingen zijn de meest voorkomende erectiestoornissen, ejaculatieproblemen en verminderde interesse in seks.

Hoewel er andere bijwerkingen kunnen optreden, zijn deze ongewoon en houden ze voor de meeste mannen op wanneer ze stoppen met het innemen van finasteride.

Hoewel de bijwerkingen van finasteride alarmerend kunnen lijken, is het belangrijk ze in de juiste context te plaatsen. We kennen deze zeldzame en milde bijwerkingen omdat finasteride al tientallen jaren wordt bestudeerd en aan de strengste tests wordt onderworpen die er zijn.

Hetzelfde kan niet worden gezegd van de overgrote meerderheid van ongereguleerde haarverliesbehandelingen, zoals die welke als alternatief voor finasteride over de toonbank worden aangeprezen.

Wij bieden finasteride online aan, alleen of met minoxidil in ons Hair Power pakket. Om toegang te krijgen tot finasteride, moet u een online consultatie met een erkende zorgverlener afronden, die zal bepalen of een recept aangewezen is.

U kunt ook andere mogelijkheden bekijken om uw haar te beschermen en te herstellen in ons volledige aanbod behandelingen tegen haaruitval. Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van finasteride, kunt u meer te weten komen over wat u kunt verwachten door onze gids te lezen over het typische schema van de resultaten van finasteride.